בני זוג מתאהבים ומחליטים לחיות יחד. מסתובבים בעיר או בכפר ומחפשים דירה לגור בה. לאחר מכן מכניסים ריהוט, כלי מטבח, עציצים תמונות וכלב. (או חתול). כל אחד מביא עימו חשבון בנק משכורת ולפעמים גם רכב.
בדרך כלל כך מתחילות את דרכן משפחות סטנדרטיות.
לאחר כמה ילדים ושנים מחליטים בני הזוג להפרד ולפרק את החבילה. נשמע פשוט אך בפועל אירוע דרמטי ומלא באמוציות ודרמה.
חוק יחסי ממון קובע כי בני הזוג יאזנו ביניהם בשווה את כל רכושם ממועד הנישואין ועד ליום הפירוד למעט חריגים ולמעט אם ערכו ביניהם הסכם שקובע חלוקה אחרת.
בפועל, רוב הזוגות שמחליטים להיפרד לא עושים זאת בצורה חלקה ונעימה וסוגיית איזון המשאבים מגיעה לבתי המשפט לצורך הכרעה.
לדוגמא, אם בני הזוג גרו בדירתו של האיש שאותה רכש לפני הנישואין, על פי החוק מכיוון שהם חלקו את הרכוש תקום טענה לאיש בעת הפירוד כי מחצית מהדירה שלה.
אך האיש יטען מנגד שהוא קנה אותה בכספו ורק ״הרשה״ לאישה בטובו לגור עימו בדירה ואין סיבה ששווי הדירה יחולק ביניהם.
מטבע הדברים העניין יגיע לבית המשפט להכרעה…
הסכם ממון יכול למנוע מחלוקת מסוג זה ויגבר בהוראותיו על הוראות החוק שקובעות חלוקה שווה בנכסי הזוג. לכן בהסכם הממון ניתן לקבוע כי בעת פירוד דירת האיש תשאר רכושו הבלעדי למרות שהם חיו בה יחד.
מקרים כאלו נפוצים בזוגיות פרק ב׳, כאשר לשני בני הזוג דירה משלהם והם בוחרים לעסור לדירה של אחד מבני הזוג ולהשכיר את הדירה השניה.
הסכם הממון יגדיר את הצרכים והנכסים של בני הזוג בעת פירוד ואף בעת פטירה.
למעשה הסכם הממון מגדיר את רכושו של כל אחד מבני הזוג ומונע מחלוקת מיותר וסכסוך ארוך ומתמשך ביניהם.
לכן, אם ברצונכם למנוע סכסוך מיותר, עדיף להגדיר מראש את חלוקת הרכוש, ולהמשיך את חיי הזוגיות בנועם ובשלווה.
אם ברצונכם להתייעץ בנושא מוזמנים לתאם שיחת ייעוץ ללא התחייבות.
בשיחה נברר הדברים הבאים:
- בירור הצרכים והנכסים של כל צד
- הגדרת האינטרסים השונים
- מתן מענה פרקטי ומשפטי לבני הזוג בהתאם לרצונותיהם
אז השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
עו"ד הסכם ממון
נישואים, הם גם שותפות כלכלית בין אם נרצה בכך ובין אם לאו. כל צד מביא איתו לחיים המשותפים נכסים, וגם במהלך החיים המשותפים מצטבר רכוש משותף נוסף, חלקו כזה שהושג בזכות השותפות וחלקו לא (למשל ירושה שמקבל אחד מבני הזוג, או מתנה מההורים). בהתאם ישנם מקרים שבהם מומלץ לערוך בעזרת עו"ד הסכם ממון שישקף את המצב ויבהיר כיצד יחולקו כל הנכסים מכל הסוגים במקרה של פרידה. זהו אחד השירותים שמספק משרד עו"ד איתמר ארנסט, בהתאמה אישית מדויקת למאפיינים הספציפיים של כל זוג.
באילו מקרים חשוב במיוחד לערוך בעזרת עו"ד הסכם ממון?
* נישואים שניים – במקרים שבהם בני הזוג כבר היו נשואים בעבר, ובפרט אם יש להם ילדים מהנישואים הקודמים, סביר להניח שלכל אחד מהצדדים יש גם נכסים וגם אינטרסים אישיים (לצד אלה המשותפים). הסכם ממון יבטיח שמירה על האינטרסים של כל צד, ובנוסף הרגעת חששות טבעיים אצל הילדים מהנישואים החדשים.
* פערים משמעותיים בנכסים – זוגיות היא שיתוף, מלא ככל האפשר, אבל זוגיות היא גם שקיפות. כשצד אחד מביא לחיים המשותפים נכסים רבים יותר, וההפרש משמעותי, הוא עלול לאבד חצי מרכושו גם אם הנישואים יחזיקו מעמד זמן קצר מאוד. במצב כזה, האחריות וההוגנות של שני הצדדים מחייבות עריכת הסכם ממון.
* ידועים בציבור – בהתאם לפסיקת בתי המשפט לאורך השנים, על בני זוג הנחשבים כידועים בציבור עשויה לחול חזקת השיתוף והרכוש המשותף ביניהם בעת פירוד יחולק בשווה ביניהם. ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם חיים משותפים (דומה להסכם ממון בין בני זוג) כדי למנוע הפתעות בלתי נעימות. הסכם זה יכול להיות מאושר על ידי בית המשפט או נוטריון אך אין חובה לבצע זאת. הסכם זה מקל על בני הזוג לממש את הזכויות המגיעות לזוגות נשואים מפני שהוא מהווה הוכחה לקיומו של קשר אותנטי ומהותי.
מקסימום תשומת לב לכל פרט ולכל פסיק
כשעורכים בעזרת עו"ד הסכם ממון, הציפייה היא באופן טבעי למסמך מפורט שכולל התייחסות מפורטת לכל הנכסים, גם אלה הקיימים בהווה וגם אלה שעשויים להתווסף עליהם. ציפייה טבעית נוספת היא לניסוחים מדויקים, כך שלא יישאר מקום לפרשנות בשום סיטואציה שהיא. עם משרד עו"ד איתמר ארנסט, שפועל בתחום דיני המשפחה ובפרט הסכמי ממון, מזה שנים רבות, תוכלו לסמן V על כל הציפיות – ולדעת בוודאות שהאינטרסים שלכם מוגנים לחלוטין.
עורכי דין להסכם ממון
זוגיות היא אהבה, ומחויבות, ואחדות מטרה, ושיתוף פעולה – וגם שותפות כלכלית. כששני בני אדם חוברים לחיים משותפים יש משמעות להיקף הנכסים שאותם הם מביאים, והסיבה לכך פשוטה: חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי במקרה של פרידה (גם אם היא מתרחשת שבועיים אחרי החתונה), הרכוש של שני בני הזוג יחולק שווה בשווה ביניהם. על-מנת למנוע מצבים לא הוגנים, יצר המחוקק את האופציה של הסכם ממון. באופן עקרוני כל זוג יכול לנסח בעצמו הסכם כזה, אבל התרומה של עורכי דין להסכם ממון משמעותית מאוד ולכן מומלץ להיעזר בהם. במשרד עו"ד איתמר ארנסט אמונים על גיבוש הסכמי ממון מדויקים ומועילים במיוחד.
מה תורמים עורכי דין להסכם ממון?
* התאמה מושלמת למאפיינים הספציפיים של כל זוג – המרכיב המרכזי בשירות של עורך דין בהקשר של הסכם ממון הוא התאמה מדויקת למאפיינים הספציפיים של בני הזוג. חשוב להבין שהסכם שאינו מותאם אליכם לא בהכרח יספק את ההגנה הנחוצה לרכוש שצברתם ולאינטרסים שלכם.
* מבט צופה פני עתיד – עורכי דין מנוסים כוללים בכל הסכם ממון התייחסות מדויקת ומקיפה גם לתרחישים עתידיים רלוונטיים.
* ודאות לגבי תוקף ההסכם – חוזה שלא נחתם מתוך "גמירות דעת" (מונח משפטי שמשמעותו רצון אמיתי ומלא בהסכם) עלול להתגלות כלא תקף. הסכם ממון הוא חוזה לכל דבר, וכשהוא נערך ע"י עורך דין, מן הסתם הוא מוודא שלא ניתן יהיה לטעון שלא הייתה גמירות דעת.
* ריכוך התנגדויות – במקרים שבהם בן/בת הזוג מתנגדים לחתום על הסכם ממון לפני נישואין ניתן כמובן לבטל את החתונה – אבל בעזרת עורך דין מיומן אפשר לרכך את ההתנגדות וכך לשמר את הזוגיות וגם את האינטרסים הכלכליים.
מקסימום קשב, מקסימום דיוק, מקסימום הגנה
לאחר שמבינים עד כמה משמעותית התרומה של עורכי דין להסכם ממון, השלב הבא הוא לבחור נכון את עורך הדין שבידיו תופקד המשימה. במשרד עו"ד איתמר ארנסט הצטבר ניסיון רב בתחום ספציפי זה, והוא בא לידי ביטוי במקסימום קשב לכל לקוח, מקסימום דיוק בכל סעיף – ובמקסימום הגנה לאינטרסים המהותיים שלכם.